En broschyr
I tisdags var jag och några vänner i Vetlanda där Erikshjälpen har sitt huvudkontor.
Där skrev vi på ett samarbetsavtal för vårt projekt för gatubarn. Där ska vi samla in pengar m.m.
Mer info kommer senare.
Jag passade även på att ta en broschyr för kvinnlig könsstympnin och att fråga frågor.
Det var vädligt intressant och lärorikt!
Skrämmande siffror som måste förändras!
Rörande bilder
Vill du hjälpa till?
Du kanske tänker "detta är hemskt, JAG måste verkligen hjälpa till för att få stop på det här".
Det kan du! Dessutom väldigt enkelt. Du kan göra skillnad, du kan hjälpa till.
Jag har tagit fram några;
Erikshjälpen (rekomenderar)- Hur kan jag hjälpa till?
Du kan ge ett bidrag till kampanjen "Mot kvinnlig könsstympning" via Erikshjälpens plusgiro 90 09 28 - 3.
Du kan även stödja detta och liknande projekt genom att bli Månadsgivare "Kvinnlig könsstympning."
Unicef
(Tyvärr, hittade jag inget plusgiro dirket till kvinnlig könsstympning.)
Rädda barnen (hittade tyvärr inget driekt plusgiro här heller.)
Kvinnlig könsstympning är ett mycket djupare problem än att tex. bekämpa fattigdom.
Här måste man ändra bybornas tankesätt, deras traditoner.
Arbetet mot kvinnlig könsstympning måste också ske med respekt och dialog. Människorna i tex; mali praktiserar inte könsstympning för att de medvetet vill sina barn något ont, utan för att de är lojala mot sn kultur och sin religion.
En stor del av arbetet handlar om att informera. För att en förändring ska vara möjlig måste man övertyga mammorna, papporna, de gamla männen som är familjeöverhuvud, de äldre kvinnorna som utför ingreppet, och de unga männen som ska gifta sig med flickorna, och de negativa förlderna av könssympning. Alltså påverkar det ett helt samhälle. Ett helt samhälle rör det. För flickorna är en del av samhället och tyvärr kvinnlig könsstympning också.
Det är också väldigt viktigt att samtala med lokala religiösa ledare, imamer, för att få dem att förstå skillnaden mellan religion och tradition, och att tala om det för människorna i byn.
Orättvisa
vad är egentligen orättvisa? orättvisa är skillnader. men hur mycket skillnader tillåts egentligen?
En orättvisa mellan könen. En orättvisa som unga kvinnor utsatts för. En brutal hemsk orättvisa. Som vi måste få stopp för. Men varför? För att;
Jag ser orättvisa i det jag läser om kvinnlig könsstympning.
Jag ser orättvisa när jag läser om dem afrikanska samhällerna och ser hur kvinnor behandlas.
Jag ser orättvisa när jag får veta att männen vill ha sina 10 åriga fruar könsstympade för att dom vill ha makt över dem.
Jag ser orättvisa när jag läser om att 7 åriga flickor gifts bort till 60 åriga gubbar.
Jag ser orättvisa när jag läser att folket i Afrika skär med smutsiga föremål i unga kvinnors könssorganer för att det är en "tradition".
Jag ser orättvisa när männen ska få känna något vid sex men inte kvinnorna.
Jag ser orättvisa när dom inte skär i pojkars könssorganer men flickors.
Jag ser orättvisa när männen behandlar kvinnor som föremål, något som dom har RÄTT till att skära i. Något som dom äger, något som dom har rätt till att trycka ner!
Jag ser orättvisa överallt egentligen, men jag väljer att bekämpa den här. Mot kvinnlig könstympning.
/ H
Ställ frågor!
Jag tänkte att detta kunde vara som en frågestund fast som håller på hela tiden.
Frågorna tänkte jag sedan presentera i ett inlägg.
Så, fråga på!!
Skillnaden mellan manlig omskärelse och kvinnlig kösnstympning samt religionernas anknytning
Vad är skillnaden mellan manlig omskärelse och kvinnlig könsstympning/omskärelse? Och har kvinnlig könsstympning något med religion att göra?
Skillnaden mellan kvinnlig omskärelse och manlig omskärelse är många.
- Männen blir inte "stympade" sexuellt. Dom kan fortfarande känna något vid samlag tillskillnad från kvinnorna då kvinnan inte känner något och om dom känner något är det smärta.
- Könsstympning är till skillnad från manlig omskärlese inte påbjuder inom någon av världsreligionerna. Sedvänjan är äldre är någon av dessa och är utbrett inom ett flertal afrikanska och arabiska samhällen. Den har sin grund bla.a i föreställningar om att det är rätt att begränsa kvinnans möjligheter till sexuell njutning och att bevara hennes oskuld fram till äktenskapet. Som tur är, är inte könsstympning påbjuden någon religion. Och om det hade varit det. Tror jag att det hade varit närmast intill omöjligt att stoppa. Ett mycket djupare problem. Många skyller dock på att det är en religion. Det är en tradition, inte har den något som helst med religion att göra. Man säger att det har med deras religion att göra för att ha en andledning att göra det.
Kvinnlig könsstympning i Sverige
Jag hade tänkt att berätta lite om kvinnlig könstympning i sverige. Hur det svenska samhället behandlar denna sedväja.
Vad dom gör mot, straff och olka fall där kvinnlig könsstympning har skett som sedan lett till straff.
I Sverige har arbetet mot kvinlig könsstympning resulterat i en lag med förbud mot kvinnlig omskärelse (1982:316) som trädde i kraft år 1982. Vid två tillfällen har lagen ändrats sedan dess. År 1998 då ordet omskärelse byttes ut mot könsstympning. Samt år 1999 då kravet om dubbel straffbarhet ändrades vilket i praktiken innebär att en människa som utsätter någon för kvinnlig omskärelse i ett land där denna tradition anses laglig ändock kan straffas av svenska myndigheter. Vid grova brott kan straffet för könstympning bli fängelse upp till 10 år.
Två fall ledde år 2007 till fällande dom i Sverige. Det fösta fallet var en pappa som fört sin 12-åriga dotter till Somalia där han låtit henne könsstympas. Han dömdes slutligen till 2års fängelse samt 250000 kronor i skadestånd till dottern. Det andra fallet handlade om en mamma som också hon förde sin 10-åriga dotter till Somalia där hon själv deltog i könsstympningen. Hon dömdes till 4års fängelse samt 450000 kronor i skadestånd till dottern. Ganska lindriga straff kan tyckas, men faktum är att bara det att fällande domar utfaller i dessa fall är en vinst.
Boktips!
En blomma i afrikas öken handlar om hur Waris som blivit könstympad flyr från det afrikanska samhället och blir fotomodell och sedan kämpar mot kvinnlig könstympning.
När Waris är tretton år bestämmer hennes pappa att hon ska gifta sig med en femtio år äldre man. Då rymmer hon. Hon flyr barfota över öknen och överlever mirakulöst både vattenbrist och hungriga lejon. Så småningom hamnar hon i London där hon upptäcks för sin stora skönhet och gör stor succé som fotomodell.
Waris Diries berättelse känns trovärdig och fast det är en riktig askungesaga. Hon skildrar sin barndom, och i synnerhet sin mor, kärleksfullt och fördömer ingen. Det är traditionerna hon kritiserar och som hon jobbar för att förändra. Det har hon också gjort. Hon är nu med i FN och jobbar emot kvinnlig könstympning. s k human rights-ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag.
Jag skulle känna mig mycket bättre till mods om det här var en påhittad historia. Men den är förstås inte skriven för att jag ska må bra, utan för att vi alla ska tänka efter och tillsammans skapa en opinion mot denna avskyvärda och kvinnoförnedrande tradition. Det tycker jag att boken lyckas med. Jag mår väldigt illa under de första kapitlen som ingående beskriver hur sexåriga Waris (utan bedövning) stympas med ett slött och smutsligt rakblad och lämnas ensam ute i skogen för att läka. Och det är väl meningen?
Att vi ska känna att vi måste hjälpa till, att det inte längre kan vara så här. Denna boken har inspirerat så ofantligt många människor, bland annat mig. Att tex. Starta denna bloggen. Att hjälpa till.
Afrikanska länder där Könsstypning praktiseras
1. Benin
2. Burkina Faso
3. Centralafrikanska republiken
4. Djibouti
5. Egypten
6. Elfenbenskusten
7. Eritrea
8. Etiopien
9. Gambia
10. Ghana
11. Guinea
12. Guinea-Bissau
13. Kamerun
14. Kenya
15. Kongo, demokratiska republiken
16. Liberia
17. Mali
18. Mauretanien
19. Niger
20. Nigeria
21. Senegal
22. Sierra Leone
23. Somalia
24. Sudan
25. Tanzania
26. Tchad
27. Togo
Som ni ser är det ett ansenligt antal länder där könsstympning pågår.
Detta måste förhindras för att bygga en framtid för dessa unga kvinnor. Och det måste ske nu!