Boktips!
En blomma i afrikas öken handlar om hur Waris som blivit könstympad flyr från det afrikanska samhället och blir fotomodell och sedan kämpar mot kvinnlig könstympning.
När Waris är tretton år bestämmer hennes pappa att hon ska gifta sig med en femtio år äldre man. Då rymmer hon. Hon flyr barfota över öknen och överlever mirakulöst både vattenbrist och hungriga lejon. Så småningom hamnar hon i London där hon upptäcks för sin stora skönhet och gör stor succé som fotomodell.
Waris Diries berättelse känns trovärdig och fast det är en riktig askungesaga. Hon skildrar sin barndom, och i synnerhet sin mor, kärleksfullt och fördömer ingen. Det är traditionerna hon kritiserar och som hon jobbar för att förändra. Det har hon också gjort. Hon är nu med i FN och jobbar emot kvinnlig könstympning. s k human rights-ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag.
Jag skulle känna mig mycket bättre till mods om det här var en påhittad historia. Men den är förstås inte skriven för att jag ska må bra, utan för att vi alla ska tänka efter och tillsammans skapa en opinion mot denna avskyvärda och kvinnoförnedrande tradition. Det tycker jag att boken lyckas med. Jag mår väldigt illa under de första kapitlen som ingående beskriver hur sexåriga Waris (utan bedövning) stympas med ett slött och smutsligt rakblad och lämnas ensam ute i skogen för att läka. Och det är väl meningen?
Att vi ska känna att vi måste hjälpa till, att det inte längre kan vara så här. Denna boken har inspirerat så ofantligt många människor, bland annat mig. Att tex. Starta denna bloggen. Att hjälpa till.